Column Praktijk Bogaard januari

0

Woelige Jaren…

Marja seint driftig met haar ogen. Jelle kan nog net op tijd zijn opmerking inslikken. Ze wisselen een blik van verstandhouding en merken dat ze elkaar dit keer begrijpen. Dat is fijn, want ze begrijpen hun puberzoon steeds minder. Regelmatig lijdt dit tot hoogoplopende discussies, ruzies en frustraties, zowel met hun zoon als ook tussen beide.

Hoe kan het toch dat pubers de ene keer zo groot en wijs lijken en een volgende keer weer zo klein? Waarom hebben ze een eindeloze behoefte aan uitslapen, zien ze geen gevaar en blijft huiswerk vaak tot het laatste moment liggen? En waarom willen ze hun ouders niets over hun dag vertellen, terwijl ze uren lang contact hebben met vrienden? Dit zijn slechts een paar vragen, die ouders van pubers/adolescenten zichzelf regelmatig stellen. De adolescentie is een periode waarin de hersenen zich volop ontwikkelen. Het is een tijd waarin unieke veranderingen plaatsvinden in intellectuele capaciteiten, emotionele uitspattingen en een toenemende gevoeligheid voor de mening van leeftijdsgenoten. Hormonale veranderingen spelen hierbij een rol.

Uit onderzoek blijkt dat de gezinsfase met adolescenten voor veel gezinnen een moeilijke fase is om doorheen te komen. Niet alleen de adolescent verandert. Ouders zijn vaak in verwarring over wat er precies van hen verwacht wordt. Aan de ene kant moeten ze hun kind ‘loslaten’ en aan de andere kant moeten ze juist aanwezig blijven in hun leven?! Herinneringen aan de eigen adolescentie en ook wensen en verwachtingen ten aanzien van hun kind spelen een rol. Tenslotte nadert de toekomst. Een toekomst waarin zij zelf ouder worden en de kinderen op zichzelf zullen gaan wonen. Dat kan gemengde gevoelens oproepen bij ouders… Neem gerust contact op als u hierbij hulp nodig heeft.

Praktijk Bogaard wenst u fijne feestdagen toe!

Houd voor veranderingen in de zorg per 01-01-2014 onze website www. praktijkbogaard.nl in de gaten.

team-bogaards

Praktijk Bogaard in Sneek is een kleinschalige praktijk voor individuele psychotherapie, psychiatrie, relatie- en gezinstherapie. De praktijk wordt enthousiast gerund door Esther en Pieter-Jan Bogaard. Wij bieden een breed aanbod aan therapieën en stemmen onze behandeling zorgvuldig op uw wensen af.

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend