Sybrand Buma reikt jubileumboek IJsster uit aan Piet Gemser

0

Sneek- Gister vond het jubileumfeest van de 50 jarige schaats-en trainingsgroep De IJsster uit Sneek plaats. In de Elfstedenhal in Leeuwarden mocht schaatscoryfee Piet Gemser uit handen van oud-lid Sybrand van Haersma Buma het eerste exemplaar van het jubileumboek in ontvangst nemen. Auteur van het boek is Mark Hilberts.

In juni 2017 vond de kick-off plaats van het boek, dat als titel draagt ‘De IJssterfamilie, vijftig jaar schaats- en skeelerplezier’. In het afgelopen periode is er heel wat werk verzet om tot een fraai jubileumboek te komen.

Plakboeken, krantenknipsels, trainingsschema’s en vaantjes kwamen op tafel. Het één leek gedateerd, het ander bleek nog verrassend actueel! Zoals de schema’s en krachttrainingsprogramma’s van het IJssterlid in hart en nieren, Piet Gemser. Eerder sprak de auteur al met de eerste voorzitter van de club: Jacob Ammerlaan. 

“Eind jaren zestig woonden er in de omgeving van Sneek veel goede schaatsers. Willem Visser, Rikus van Veen, Douwe Zwaagstra, Emke de Jong, Tineke van der Meer én Lineke Ammerlaan, mijn echtgenote”, vertelde Ammerlaan.

Onderling maakten ze al afspraken om te trainen of reden ze gezamenlijk naar het toen pas geopende Thialf. Door de toenemende belangstelling voor de Sneeker schaatstrainingsgroep kon de oprichting van een “echte” schaatsvereniging niet uitblijven. 

Ondanks dat Ammerlaan zelf geen schaatservaring had, werd hij toch benaderd om voorzitter van de IJsster te worden. Inmiddels bijna vijftig jaren verder volgt Ammerlaan de verrichtingen van zijn club nog op de voet. De belevenissen van Ammerlaan zijn net als die van alle andere (oud)voorzitters te vinden zijn in het jubileumboek.

Naast de overhandiging van het jubileumboek, tijdens de receptie, werd er gister ook nog geschaatst door de leden van de nu Gouden vereniging. Na het sportieve gedeelte stond er voor de leden van de IJssster een buffet klaar en gisteravond ging het feest verder met sketches van gezelschap Koudwatervrees en live muziek van Roadhouse, de band van IJssterlid Anne Ferwerda. Ook een ander IJssterlid, Sjoerd de Vries trad op met zijn band The Peat.

Wie het jubileumboek wil bestellen: zie op http://www.ijsster.nl/

Foto: Martin de Jong

 

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend