Rasterhoff Festival is nu al succes

0

Sneek- Het kan bijna niet anders of het Rasterhoff Festival in het Rasterhoffpark van Sneek wordt een blijvertje, gezien de overweldigde publieke belangstelling tijdens de eerste editie van het duurzame evenement. Maar liefst 90 kraampjes zijn aanwezig op het voormalig stort van Sneek, beter bekend als het Asbakkelaan. Een van de grote initiators van het festival is Astrid Koops-Tippersma ( Aparthe Kommunikatie ) . “Ik wilde al lang iets voor de toekomst doen, een festival met het oog op de toekomst. Hoe mooi is het dan om het Rasterhoff Festival vlak bij waar je woont te mogen organiseren. Wij zijn uiteraard afhankelijk van sponsors die ons financieren, maar het is ons gelukt. En we willen dit festival over twee jaar mogelijk weer organiseren!” Ook Lucie Gelderblom van ‘Expeditie Grutsk & Grien’, samen met Koops initiatiefnemer van het festival, toonde zich verheugd over het gratis toegankelijke evenement. “We moeten slim en duurzaam omgaan met onze aarde, gewoon doen door bijvoorbeeld afval gescheiden in te zamelen. Ik heb het trouwens veel liever over ‘recyclen’ dan over afval verwerken.”

Wethouder Faber verzorgt met kinderen rituele opening

Wethouder Erik Faber (Groen Links) van duurzaamheid opende vervolgens het Rasterhoff Festival op rituele wijze, samen met enkele leerlingen van de Koningin Wilhelminaschool uit Sneek en cdb It Harspit uit Oppenhuizen. Samen met de kinderen deponeerde Faber het afval dat de kinderen in de buurt van hun school bij elkaar geraapt hadden in de eerste Juttersbak in een niet-zeekustgemeente. Een noviteit voor SWF dus. Na de opening sloeg Faber letterlijk op de afvalbakken om aandacht te vragen voor het gescheiden afval inzamelen.

Op dit duurzame festival is een groot aantal lokale initiatieven waar vrijwilligers, organisaties en ondernemers uit de regio Zuidwest Friesland zich presenteren. Veel activiteiten, workshops en kraampjes rond verschillende thema’s die gezamenlijk zorgen voor een leuk en verrassend dagje uit voor jong en oud. Extra aandacht wordt er besteed aan facilitaire zaken. Zo zijn er speciale Bokashi containers voor groenafval, kan er speelgoed geruild worden en werkt de horeca met statiegeldflesjes , herbruikbare bekers, bijzondere rietjes en andere duurzame materialen. Alle producten en ingrediënten op het evenement zijn zoveel mogelijk lokaal, duurzaam en biologisch.

Rechts Lucie Gelderbloem, links Astrid Koops hijsen met de kinderen de festivalvlag

Kortom het Rasterhoff Festival biedt een uniek overzicht van de verschillende manieren waarop bewoners en ondernemers in deze regio werken aan verduurzaming. Het Rasterhoff festival is onderdeel van Expeditie Grutsk & Grien. Doel van deze expeditie is zoveel mogelijk mensen te inspireren om in het dagelijks leven (extra) stappen te zetten richting een groenere en meer duurzame leefstijl. Individueel als burger of ondernemer, maar nog mooier: samen met wijk- of dorpsgenoten of andere ondernemers.

In de eerste uren waren er al honderden bezoekers.Meer over het project vindt u op www.grutskengrien.nl Het Festival duurt nog tot 19.00 uur.

Foto’s: Henk van der Veer

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend