De Sneker Pan – De dag van peiler Rico Wouda

0

De dag op Elahuizen op het water van de Fluessen startte later vandaag. “Het was harde wind, buien met heel veel regen, nog hardere wind en onweer. Het was echt ruig op het water”. Dat betekende wachten en “ dat is saai, je kakt wat in en je wordt er alleen maar zenuwachtig van.” Op een gegeven moment, zo rond twee uur vond Akkrum dat het wel kon, “zij begonnen te zeilen en toen ging de hele vloot er achter aan.” Na een tijdje voor-zeilen startte de wedstrijd om drie uur.

“Het was windkracht vijf met uitschieters naar een dikke zes. En we hadden nog nooit met zulke harde wind gezeild. Alles was nieuw en wennen.  Het was vandaag heel veel oefenen, alles ontdekken.” Van de wedstrijd zelf heeft Rico weinig meegekregen “als peiler zit ik meer onder dan boven water. Vandaag was echt pittig. En een kwestie van me goed vasthouden aan de touwen van de luiken. Als je dat niet doet dan ga je over boord.  Ondertussen kijk ik steeds naar het water en het merkje op de peilstok om te zorgen dat het zwaard er zo goed mogelijk bij staat. Als peiler communiceer je veel met de zwaarden man. Met een duim omhoog of omlaag maken we elkaar duidelijk of ik op het zwaard moet gaan staan om hem te laten zakken.”

Met zijn 18 jaar is Rico het jongste bemanningslid van de Sneker Pan. Maar ondanks zijn jaren heeft hij al een flinke staat van dienst. “Ik heb 1 jaar gezeild bij de IFKS en 2 jaar bij de SKS op de Halve Maan.” De overstap naar de Sneker Pan werd gemaakt op een terrasje. “Ik zat te praten met Sytze Brouwer van Heerenveen en die vroeg wil je nog zeilen en zoek je nog een skutsje voor komend seizoen? Toen ik ‘ja natuurlijk’ zei, heeft hij om 12 uur ’s nachts nog met Jappie Visser gebeld om te vragen of die nog een peiler kon gebruiken.” En zo is het gekomen, maar de ambities van Rico gaan verder: “op een gegeven moment wil ik doorgroeien naar een positie aan de schoot of de fok”.

Rico geniet volop van het zeilen. “Vooral van fanatieke supporters aan de kant. Prachtig als je mensen jouw naam hoort roepen. Of succes en zet hem op hoort roepen. Dat geeft energie”. Aan de andere kant moet Rico ook het nodige doen en laten voor het skûtsjesilen. “Ik ben het hele weekend onder de pannen, want ik voetbal op zaterdag en zeil op zondag.” Maandag is weer een gewone werkdag, Rico combineert leren en werken: 4 dagen aan de slag als timmerman bij Talen en 1 dag per week naar het ROC in Heerenveen.  Rico zit aan boord bij zijn ouders. “Het skûtsjesilen is hun vakantie. Mijn vader weet hoe het gaat; hij heeft zelf jaren meegezeild bij Huizum en de Drie Gebroeders (IFKS).”
Morgen wordt er gezeild op het IJsselmeer “ dat is altijd een sensatie. We zullen zien wat morgen brengt.”

(tekst Riemie van Dijk, foto’s Richard de Jonge)

 

 

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend