Sneker Pan – De dag van zwaardenman Gerard Tuinman

0

Langweer – De regen komt met bakken naar beneden en Gerard heeft zijn auto even aan de kant van de weg gezet om zijn verhaal te doen. “Tijdens de wedstrijd was het al regenachtig en vielen er klappen onweer. Na de wedstrijd hebben we droge kleren aangetrokken en even nagepraat. Laten we snel de boel opbreken, dan kunnen Jappie en Wiepkje naar Elahuzen varen. Want het weer wordt minder en minder en er komt nog een heleboel wind aan.”

De Sneker Pan had een mooie start, maar “Lemmer zat stuurboord van ons en die was vals gestart. Die draaide voor ons langs en daardoor kwamen we moeilijk uit de start en konden wij niet opschieten.” Ook later in de wedstrijd was het ‘m net niet. “We hadden te maken met verschillende windrichtingen en zijn steeds verder naar achteren beland. Neem het voor-de-windse rak: normaal lopen we daar het snelst van iedereen. Maar vandaag konden we net niet genoeg snelheid pakken. Akkrum en Heerenveen lieten ons achter zich. Het was vandaag net een route te lang en zo zijn we uiteindelijk als 12de geëindigd.”

Gerard is dit jaar voor het eerst aan boord van de Sneker Pan. Dat ie op mocht stappen was ‘a dream come true’. “Het is iets dat ik altijd al heb gewild, maar: hoe kom je er tussen?  Mensen zeggen dat het voorbehouden is aan een selecte groep die elkaar via via erbij haalt. Maar toen zag ik een oproep voorbij komen op de app van Omrop Fryslan, dat de Halve Maan en de Sneker Pan bemanningsleden zochten. Qua afstand – we wonen in Winsum- is Sneek het handigst, maar los daarvan was Sneek gewoon mijn favoriet. Ik heb het skûtsje jaren in mijn hart gedragen, vooral vanwege de manier waarop voormalig schipper Douwe omging met de media,” Op een gegeven moment belde Jappie om Gerard uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. “Ik had het eerst nog niet aan mijn vrouw verteld. Maar toen werd de droom werkelijkheid en heb ik gevraagd wat zij er van vond. Tenslotte wordt er het nodige van je verwacht. Als jij het graag wilt, moet je het doen, vond zij. Trainen op zondag is geen punt, want mijn vrouw zit in de zorg. Op zondag zijn we beiden niet thuis.”

Als zwaardenman krijgt Gerard lang niet alles mee van de wedstrijd. “Ik heb iets gehoord dat er bij Heerenveen iemand van boord is gevallen. Gezien heb ik het niet, want ik ben geconcentreerd op het zwaard. Bij harde wind is dat zwaar werk, want dan moet je continu balanceren. Als het schip scheef gaat moet je met het zwaard hoger zetten, als het schip weer rechtop komt moet het zwaard weer lager. Van spierpijn heeft Gerard geen last “ik ben stevig gebouwd, heb het vaak genoeg gedaan en zit twee keer per week in de sportschool.” Gerards ambitie voor de dag van morgen? “Een dagprijs.” (door Riemie van Dijk, foto´s Richard de Jonge)

 

 

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend