‘De Dorstlesser’ voor altijd ‘Schip van het Jaar’

0

Sneek – De nominatie voor het ‘Schip van het Jaar 2019’ is nu reeds bekend: De Dorstlesser, het schip dat tijdens de Sneekweek op de zondag en de Hardzeildag de Putkapel vervoert naar het Starteiland en rond een uur of vijf weer terug naar de vertrouwde locatie bij ‘t Ouwe Vat in Sneek. Immers, de Dorstlesser, in een vorig leven ‘de bierboot van de Spoelies’, is al sinds mensenheugenis de Boot van het Jaar.

Historie

Het refrein van de wereldhit ‘Batje Vier’ van het Cocktail Trio, met een naamsbekendheid van 100% luidt:

  • Al kreeg ‘ie nooit ‘t lintje van verdienste op z’n borst
  • Dankzij de brouwer hebben we nooit meer dorst (neeneeneenee)
  • Dus maak je borst en je glas maar nat en zeg ons plechtig na
  • Leve de man die het bier uitvond van je hieperdepiep hoera

Die brouwer kan dan het bier wel hebben uitgevonden, maar het was de drieling Bennie, Herman (en Jaap) Spoelstra, vergezeld door hun kompaan Sjoerd de Boer, die meer dan 15 jaar lang het Starteiland en haar vele duizenden gasten van het kostbare gerstenat voorzagen met hun inmiddels meer dan 110 jaar oude zolderschuit ‘De Dorstlesser’.

De Spoelstra’s vonden de Dorstlesser als een kale zolderschuit in Amsterdam, een platte bak met veel ruimte. Na de aankoop werd de schuit met een gehuurde kruiser in een vliegende storm uit Amsterdam gehaald, het lievelingsweer van de drieling, waarna het werd voorzien van een dek, een stuurhut, een vette Daf 575 en een reling.  En niet te vergeten een overbemeten luchthoorn, een zwaailicht voor noodgevallen en een hydraulische kraan. Het tweede leven van de Dorstlesser was begonnen.

De drieling Spoelstra, allen getooid met dezelfde kleur rode haardos, snor, bril van hetzelfde montuur, achteloos shagje in de mondhoek, bierpukkeltje als ‘loefbiter’, was voor de buitenwereld niet uit elkaar te houden, zodat ze al snel ‘De Spoelies’ werden genoemd. Als het stormde waren ze op hun best, want ze vervoerden niet alleen duizenden fusten bier, filmploegen, computerteams en tenten naar het Starteiland, maar pikten met hun Dorstlesser, die als een tank op het water lag, ook omgeslagen zeilboten op, liefst de wat grotere klassen, die ze in het hydraulische kraantje op hun achterdek konden hangen. Ze waren dus ook nog eens de voorloper van de stand-by dienst in de Sneekweek. Bier, Berging en Plezier waren de trefwoorden van deze karakteristieke Snekers.

Vergetelheid

Dat karakteristieke gezelschap van ‘Spoelies’ en hun Dorstlesser dreigde in de vergetelheid te geraken, doordat ze werden ingehaald door de vooruitgang. Het Foarûnder beschikte inmiddels over biertanks; waar vroeger een heel computercentrum van IBM nodig was voor de uitslagenverwerking wordt dat tegenwoordig gerealiseerd op twee computers in het KWS-wedstrijdcentrum; en er is een professionele stand-by ploeg voorzien van RIB’s om eventuele calamiteiten op het water op te lossen.

Voor oud ijzer

De Dorstlesser lag te verkommeren achter het huis van Anno Spoelstra in Oppenhuizen, waar Anton van der Meulen uit Sneek hem aantrof in deplorabele conditie. De ramen en deuren lagen eruit, zodat de elementen vrij spel hadden, de relingen waren doorgerot, overal hingen lekkende dekzeilen en de overheersende kleur van het staal was roestbruin. “Ik heb in Leeuwarden een metaalrecycling bedrijf, Van der Meulen Metaal (VDMM bv) en zag wel handel in dat loodzware schip” aldus van der Meulen. “Ik kocht hem dus voor een oud-ijzerprijs. Maar wat er toen losbarstte had ik nooit kunnen bedenken. Hartman Feenstra schold me bijkans plat, dat ik dat mooie stukje nostalgie, dat varende Sneker erfgoed, wilde transformeren tot een hoop schroot. En dat was nog maar het topje van de ijsberg.” Het moge duidelijk zijn, de Dorstlesser kreeg een derde leven.

Eerste tocht Skûtsjesilen 2010 Grou

“Een stagiaire bij ons op het bedrijf heeft het schip toen een verfje gegeven en de ramen er weer ingezet, zodat het geheel weer een beetje toonbaar was. De opening van het Skûtsjesilen 2010 op het Pikmeer in Grou was de eerste gedenkwaardige bestemming in het nieuwe leven van de Dorstlesser. Oud-kapitein Bennie Spoelstra was onze schipper. Voordat we de Broeresloot uit waren hadden we de eerste aanvaring al te pakken. Vervolgens door het Margrietkanaal naar Grou, waar Bennie voor ‘geen kop’ aan de kant ging; ‘Ik bin beroepsvaart’ en nog eens zes botsinkjes later kwamen we aan in de passantenhaven van Grou, waar de Dorstlesser langs de steiger werd geparkeerd. ‘Ik bin invalide’ was zijn commentaar naar de havenmeester, die wilde dat we dubbel parkeerden bij de andere schepen. De Dorstlesser liet op deze maidentrip van zijn derde levensfase een onvergetelijke indruk achter.

Anton van der Meulen en en Rutger van der Kooi

Vrienden van…

In 2011 ging de Dorstlesser naar Leeuwarden waar hij werd voorzien van ‘spudpalen’, een nieuwe reling, bankjes en niet te vergeten een tap in de voorkant van de stuurhut. Rutger van der Kooi uit Sneek werd de vaste schipper. Het schip wordt in de vaart gehouden door ‘de vrienden van de Dorstlesser’, die sponsoren in natura en meehelpen wanneer er geklust moet worden. “We denken na over een Stichting Vrienden van de Dorstlesser” vertelt Rutger, om op die manier verzekerd te zijn van een vast bedrag aan inkomsten per jaar waaruit de vaste kosten gedekt kunnen worden. Daarnaast bieden we bedrijven de mogelijkheid om te adverteren op het schip”. Voor meer info rutger_van_der_kooi@hotmail.com)

Oude traditie oppakken

In 2006 werd het Starteiland ‘besmet gebied’ voor de Blauhúster Dakkapel. Na 29 jaar waren ze er niet meer welkom, net als de ‘koelboxterroristen’, dagjesmensen die op de Sneekweekzondag en Hardzeildag met een loodzware koelbox vol (goedkope) drankjes en hapjes naar het Starteiland togen en daarbij de horecavoorzieningen van ’t Foarûnder links lieten liggen. Maar de tijd heelt alle wonden. In 2014 traden de opvolgers van de Blauhúster, de Putkapel, in de voetsporen van hun vaders, ooms en neven van de Blauhúster Dakkapel door op uitnodiging van Yodi Vellinga op zondag en woensdag het Starteiland in zijn voegen te laten kraken. Om uiteraard, dat was traditie sinds 2006, hun optreden te vervolgen bij ’t Ouwe Vat in Sneek. Passend vervoer werd geregeld door Anton van der Meulen en Rutger van der Kooi, met de Dorstlesser.

Sneker Hardzeildag

En uiteraard is de Dorstlesser tijdens de Sneekweek een veel en graag geziene gast op het Sneekermeer en niet te vergeten het Starteiland. Op de vraag waarom dit schip met een karrenvracht verhalen ‘aan zijn kont’ nooit Schip van het Jaar is geworden, is het antwoord eenvoudig. Een zichzelf respecterende organisatie als de KWS, die het grootste binnenwater-zeilevenement van Europa organiseert, waaraan bovendien veel jeugdige zeilertjes deelnemen, wil niet geassocieerd worden met alcohol door reclame-uitingen van partijen. Om die reden ook zijn de Sonnema vlaggen, van oudsher sponsor van de Sneekweek, van het eiland verdwenen.

Dat laat onverlet dat voor de feestgangers in de Sneekweek de Dorstlesser al jaren het schip van het jaar is, ….en blijft.

 

 

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend