Sneekweek Hardzeildag 2018

0

Sneek – De vlag op de toren van de Martinikerk in Sneek wappert. Het is Hardzeildag, de benaming voor de woensdag van de Sneekweek. De Hardzeildag in de Sneekweek valt elk jaar op de woensdag na de eerste zaterdag van augustus en ontstond uit het zogenoemde admiraalzeilen.

In het jaar 1814, na de Franse tijd, was het enthousiasme in Sneek groot, toen bekend werd dat de Sneker Jacob Sjoukes Visser, waarvan werd aangenomen dat hij op het slagveld was omgekomen, zich had weten te ontworstelen aan het strakke regime van de Franse Krijgsdienst. Hij was gedeserteerd en op een boot op weg naar zijn geboortestad Sneek. Hij werd met een vloot zeilschepen opgewacht en als held onthaald. Waarna er ter ere van deze ‘heldendaad’ zeilwedstrijden werden gehouden op het Sneekermeer en de Goingarijpster Poelen. (Er zijn meer lezingen, maar dit was de spannendste dus hebben we hiervoor gekozen)

Dat viel zo goed in de smaak bij de deelnemers dat deze wedstrijden het jaar er op weer werden gehouden en uitgroeiden naar een traditie. Hardzeildag was geboren. In 1934 kwam secretaris Oly van de Sneeker Zeilvereniging met het plan om met de twee Sneker zeilverenigingen, de KZVS en de SZC, gezamenlijk een zeilweek te houden, de zogenaamde Sneekweek.

Dit jaar vallen de Hardzeildag en de SKS wedstrijd van Terherne die op het Sneekermeer wordt gehouden op dezelfde dag, hetgeen van beide groepen een stukje flexibiliteit vraagt.

Ook wordt in het centrum van Sneek een braderie gehouden, naast de vele muziekpodia die daar al staan. Veel Snekers trekken deze dag ook naar Café het Ouwe Vat, waar om 17:00 uur de Putkapel traditioneel een optreden verzorgt.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend