Platanen verliezen massaal hun schors

0

Sneek – Platanen op verschillende plaatsen in de stad verliezen momenteel massaal hun schors(hier aan het einde van de weg Slenk is dat ook het geval). In combinatie met de droogte ziet dat er dramatisch uit, voor de platanen is dit een normaal proces. De bomen groeien en knappen daarbij uit hun jasje.

De mediterrane boom kan heel goed tegen de warmte en de droogte. ,,Zuid-Frankrijk en Spanje staan er niet voor niets vol van. Maar hij reageert wel op de droogte. Net als veel andere bomen laat ook de plataan bladeren los. Dat is eigenlijk een goed teken, dan wordt de verdamping van water beperkt.
Als de blaadjes verdord aan de takken hangen is het juist goed mis.

De plataan is wel een van de weinige bomen die op de stam bladgroen kan aanmaken ter compensatie. In die bladgroenkorrels worden CO2 en water met behulp van licht omgezet in suikers – voedsel voor de boom – en zuurstof. De kans is groot dat de plataan over enkele weken in één keer al zijn bladeren verliest. Dan is het diepe water op en kan de boom niet anders. Anders trekt hij al zijn vaten vacuüm. Vergelijk het maar met het drinken van water door een rietje van een meter.

Foto’s: Dirk van der Meer

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend