Het neusje van de paling

0

Kornwerderzand– It Fryske Gea organiseert op woensdag 23 mei van 14.00 tot 15.00 uur in het nieuwe Afsluit Wadden Center de lezing ‘Het neusje van de paling’. De lezing wordt gegeven door natuurgids Meinard Bos en gaat over reislustige vissen over de hele wereld. Aanmelden kan uiterlijk een dag van te voren (tot 15.00 uur) via www.itfryskegea.nl/eropuit of 0511 – 53 96 18. Deelname is voor leden van It Fryske Gea € 5,- (t/m 12 jaar € 3,-) en niet-leden betalen € 9,- (t/m 12 jaar € 5,-).

 Vissen die op wereldreis gaan

De verborgen onderwaterwereld is veel complexer en interessanter dan je waarschijnlijk in eerste instantie dacht. Wist je dat bepaalde vissen een enorme behoefte hebben om te reizen? Het zit als het ware in hun bloed. It Fryske Gea en de Waddenvereniging hebben natuurgids Meinard Bos gevraagd een mini-collegetour te geven over dit bij velen nog onbekend, maar erg interessante onderwerp. In één uur tijd vertellen hij waarom vissen zo ver reizen en wat een vismigratierivier is.

Neem bijvoorbeeld de paling, deze reist ongeveer 6.000 kilometer van het zoete water in Nederland naar het zoute water van de Sargassozee. Deze zee, ten noorden van de Atlantische oceaan, is het liefdesoord voor palingen en ook hun geboorteplek. Langzaam drijven de jonge vissen hier mee met de stroming van het water en worden zo meegesleurd naar de kust. Waarna ze steeds verder landinwaarts trekken tijdens het opgroeien. Na een lange reis met allerlei gevaren belanden ze uiteindelijk aan de rand van het IJsselmeer. Hier stoten zij hun neus tegen de Afsluitdijk… en dan?

Tijdens deze lezing ontdekken deelnemers hoe dit verhaal afloopt. Een mooie manier om meer te leren over vissen en de natuur rondom de vismigratierivier!

 Foto Elske van der Kooi/It Fryske Gea

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend