De bal rolt weer …. voorbeschouwing 17, 19 en 20 mei

0

Sneek- LSC 1890 dat nergens meer om speelt, behaalde in en tegen Sint Annaparochie een punt en Waterpoort Boys dat hoogstens nog de nacompetitie kan halen, deed om die te bereiken, wat het moest doen, namelijk winnen van De Wâlde. Voor de rest was het toch het weekend van de gemiste kansen, want Sneek Wit Zwart en Black Boys gingen beide tegen een directe concurrent (resp. De Bataven en De Wâlden) onderuit en ONS Sneek speelde gelijk bij ODIN ’59 en dat was net niet voldoende om het sein “veilig” te kunnen hijsen.

De komende dagen staat de druk er bij vier van de zes Sneker clubs dan ook behoorlijk op. ONS Sneek heeft in beginsel nog twee puntjes nodig en treft met Spakenburg niet meteen de gemakkelijkste opponent om die binnen te halen. Sneek Wit Zwart zit helemaal in een lastig pakket, want de Snekers hebben met nog twee wedstrijden te gaan drie punten achterstand op resp. De Bataven en RKHVV en moeten bij Alphense Boys winnen om nog kans te maken om de nacompetitie te ontlopen. Met het oog op die play offs telt voor Waterpoort Boys dat tegen SDS aantreedt, ook alleen de volle buit en datzelfde geldt donderdag voor Black Boys, willen de Zwartjes na een sterk voorjaar niet alsnog in de problemen komen. Bij LSC 1890 en Sneek Wit Zwart ZM is de druk daarentegen al lang van de ketel en beide kunnen dan ook freewheelend naar het einde.

ONS Sneek – Spakenburg
Zaterdag 19 mei 2018 – 14.30 uur
Zuidersportpark – Sneek

Iets meer dan tien minuten scheidden ONS Sneek tegen ODIN ’59 van de verlenging van het verblijf in de derde divisie. Toen bracht Milo Cremers de thuisclub langszij en resteerde voor de Snekers na een sterke tweede helft niet meer dan een punt. Dat ene puntje was zoals hiervoor al werd vermeld, niet voldoende om zich definitief veilig te spelen. Om niet afhankelijk te zijn van hetgeen er op de andere velden gebeurt, heeft ONS nog twee punten nodig en de eerste mogelijkheid om die toe te voegen, is zaterdag tegen Spakenburg. Die berekening is overigens gebaseerd op de mogelijkheid dat Capelle de resterende twee duels wint. Dat laatste lijkt echter onwaarschijnlijk, want die ploeg moet zaterdag op bezoek bij Jong FC Volendam en bij dat duel staat voor de thuisclub de derde periodetitel op het spel.

Over titel gesproken, Spakenburg kan zaterdag in Sneek kampioen worden. Daarvoor hebben de blauwen van de Westmaat nog één puntje nodig. Dat kampioenschap – en niemand in het wereldje twijfelt daaraan – is overigens een knappe prestatie, want daarmee keert Spakenburg na een jaar afwezigheid meteen weer terug in de tweede divisie en niet onbelangrijk, wordt de altijd beladen vendetta met buurman IJsselmeervogels weer in volle glorie hersteld.

Spakenburg kende dit seizoen overigens een matige start. In het eerste duel kwam men bij ASWH niet verder dan 2-2 en in de tweede speelronde liep men zich op eigen terrein stuk op ONS Sneek (1-1). Daarna bleef men zes keer op rij aan de goede kant van de score en was zonneklaar, dat Spakenburg dit seizoen samen met Jong Almere City FC een factor was om rekening mee te houden. Die factor leed medio oktober tegen ODIN ’59 de eerste nederlaag, maar daarna denderde de Spakenburgse trein weer vrolijk verder, al moest men tegen Jong FC Twente en DOVO nog wel met een puntendeling genoegen nemen. Na de winter werden de prestaties van de blauwen toch iets wisselvalliger, maar dat gold ook voor de concurrent uit Almere. Uiteindelijk zakte die ploeg weg en groeide de voorsprong van Spakenburg op de concurrentie aan tot actueel zes punten.

De voorsprong van ONS Sneek op de concurrentie bedraagt bij het ingaan van de voorlaatste speelronde vijf punten en als Jong FC Volendam zaterdag doet wat het moet doen, dan is die marge groot genoeg voor rechtstreekse handhaving. Dat zou na een seizoen dat net zo lang duurt als in de eredivisie, voor velen een hele opluchting zijn, want iedereen zou ontzettend de schurft in hebben indien er na 34 slopende wedstrijden ook nog eens een nacompetitie zou volgen. Dat laatste moet bij de spelers van trainer Chris de Wagt toch het vuurtje aanwakkeren en wie weet is dat vuurtje dan wel toereikend om net als aan het begin van dit seizoen tegen Spakenburg een goed resultaat neer te zetten. Voorwaarde voor zo’n resultaat is echter wel dat ONS de doelpunten niet opnieuw zoals aanvoerder Ale de Boer in de Leeuwarder Courant liet optekenen, “tige maklik” weggeeft.

Alphense Boys – Sneek Wit Zwart 
Zondag 20 mei 2018 – 14.00 uur
​Sportpark De Bijlen – Alphen a.d. Rijn

Daar waar tegen directe concurrent De Bataven een overwinning geboden was, eindigde de middag met een 1-0 nederlaag in “in domper fan jewelste” en werd het “in ferskriklik minne dei foar us”, aldus Sneek Wit Zwart-trainer Germ de Jong. Sneek Wit Zwart bleef daardoor namelijk op positie dertien en die plek dwingt de Snekers aan het einde van de rit in de rol van herkanser. Dat lijkt met nog twee wedstrijden te gaan en een achterstand van drie punten op de concurrentie niet meer te vermijden, te meer omdat het programma van De Bataven en RKHVV lichter oogt dan dat van de Snekers. Die stuiten in de laatste speelronde namelijk op Leonidas en kruisen komende zondag in Alphen aan de Rijn de degens met Alphense Boys, allebei ploegen die stevig in het linkerrijtje staan.

Alphense Boys dat nergens meer voor speelt, stond voor de heenwedstrijd van eind oktober overigens nog een treetje lager dan Sneek Wit Zwart, maar heeft zich sindsdien omhoog gewerkt. Momenteel neemt de ploeg van trainer Aad van den Berg die op sportpark De Bijlen aan zijn laatste seizoen bezig is, met 46 uit 28 de zesde plaats in. Van die 46 punten werd overigens het merendeel op andermans terrein vergaard en drie daarvan behaalde de hoofdmacht aan de Molenkrite. Dat gebeurde in een wedstrijd die onder stormachtige omstandigheden werd gespeeld en waarbij Sneek Wit Zwart de wind maar niet in de zeilen kreeg, iets wat uiteindelijk Thijs Hoogenboom namens Alphense Boys wel één keer lukte.

Op eigen terrein zijn de optredens van de rood-witten minder soeverein en de 14 thuiswedstrijden leverden “slechts” 20 punten op. Uit die cijfers en uit die in uitwedstrijden zou men kunnen concluderen, dat Alphense Boys moeite heeft het spel te maken en beter rendeert, wanneer het initiatief bij de tegenstander ligt. Wat dat betreft staan de sterren voor Sneek Wit Zwart niet bepaald gunstig. De Snekers moeten immers en zullen dus het initiatief naar zich toe moeten trekken. Dat zal gepaard gaan met het weggeven van ruimte en daarmee krijgt de thuiswedstrijd voor Alphense Boys het karakter van een uitduel en dat biedt de thuisclub als de hiervoor geventileerde conclusie klopt, de mogelijkheid om hun geliefde spelletje te spelen.

Op de vraag wat dan het geliefde spelletje van Sneek Wit Zwart is, moeten we het antwoord helaas schuldig blijven. In ieder geval was dat niet het spelletje dat de Snekers afgelopen zondag lieten zien. Toen liet de ploeg van trainer Germ de Jong niet echt zien dat men met het mes tussen de tanden voor zo’n beetje de laatste kans streed. Het voetbal was evenals in veel voorgaande duels (te) afwachtend en leverde maar mondjesmaat kansen op. Dat zal komende zondag beslist anders moeten, wil men de beslissing omtrent rechtstreekse handhaving uitstellen. Slaagt men daar niet in, dan is deelname aan de (lange) nacompetitie waarschijnlijk zondag al een voldongen feit.

Oerterp – LSC 1890 
Zondag 20 mei 2018 – 14.00 uur
Sportpark De Griene Greide – Ureterp

LSC 1890 eindigt dit seizoen naar verwachting in het rechterrijtje, ver weg van het prijzenfestival en eveneens ver weg van de zorgsector. Velen zouden daar het stempel “kleurloos” op drukken, maar dat is allerminst waar. De formatie van trainer Eric van der Meulen speelde met enige regelmaat zoals afgelopen zondag tegen Sint Annaparochie (2-2), aantrekkelijke wedstrijden en zorgde in een aantal duels ook voor het nodige spektakel, zoals tegen Oerterp dat komende zondag weer de tegenstander is.

Oerterp dat vorig seizoen met een straatlengte voorsprong kampioen in de derde klasse werd, staat met 42 uit 24 op een keurige zesde plaats en speelde in de strijd om de tweede periode een vooraanstaande rol. De ploeg van trainer Johan van Slooten kent aan de hand van veel scorende spelers als Lars Boonstra en Folkert Hoekstra daarmee een prima debuut in de tweede klasse. Oerterp mag nu het einde van “la Liga” nadert, dan ook gerust een verrijking voor die klasse worden genoemd, al deed men die kwalificatie afgelopen zondag tegen Peize en eerder in de heenwedstrijd tegen LSC 1890 geen eer aan.

Voor de zeperd van afgelopen zondag tegen Peize vond Oerterp’s oefenmeester een excuus in het Oerrock-festival, dat door (een deel van) zijn selectie werd georganiseerd en derhalve bezocht werd. Voor de nederlaag in Sneek viel in december van het vorig jaar daarentegen geen verontschuldiging te bedenken. LSC 1890 was die middag gewoon een klein maatje te groot en de debutant mocht zijn handen toen dichtknijpen dat de uitslag destijds niet hoger uitviel dan 8-1.

Toen had overigens niemand zijn pecunia op een Sneker zege gezet en degenen die op maandag hun winst bij de bookmakers kwam incasseren, waren dan ook schaars. Op wie men zondag zijn geld moet zetten, wie het weet mag het zeggen. Voor beide ploegen staat er helemaal niets meer op het spel en beide kunnen derhalve frank en vrij voetballen. De uitkomst van zulke duels is dan ook net zo onvoorspelbaar als het leven zelf. Maar soms levert dat net als zondag jl. in en tegen Sint Annaparochie wel een alleraardigste en aantrekkelijke pot op en daarom zullen wij een bezoekje aan het niemendalletje in Ureterp zeker niet ontraden.

Waterpoort Boys – SDS
​Zaterdag 19 mei 2018 – aanvang 14.30 uur
Sportcentrum Schuttersveld – Sneek

Als men naar het voetbal kijkt, dan hoor je bij veel opponenten in de derde klasse A niet zelden het geluid, dat de lage positie van Waterpoort Boys hen verbaast. Toch is die positie de harde realiteit en is rechtstreekse degradatie twee speelronden voor het einde nog steeds niet afgewend. Daartoe dient de Wéé Péé Béé dat zaterdag tegen het niet echt scherp spelende De Wâlde twee van ruim een half dozijn aan mogelijkheden benutte en daarmee in ieder geval het noodzakelijke deed, nog twee keer als winnaar van het veld te stappen om te beginnen komende zaterdag tegen SDS.

​SDS dat twee seizoenen geleden op de laatste speeldag dankzij een zege op Oudehaske gevrijwaard bleef van de nacompetitie om lijfsbehoud, ontpopte zich vorig seizoen tot een gedegen middenmoter en ook in deze jaargang maakt de formatie uit Easterein in de derde klasse A deel uit van het middelste eskader. Sterker nog, Sterk door Samenspel maakt twee speelronden voor het einde nog kans om via een goede eindklassering deelname aan de play offs om promotie af te dwingen. De achterstand op positie nummer vier bedraagt namelijk maar twee punten en in een competitie met bijna wekelijks verrassende uitslagen, is plaatsing voor het toetje alles behalve een utopie.

Met het oog op die play offs moet er zaterdag dan gewonnen worden, iets wat in de heenwedstrijd tegen Waterpoort Boys in december van het vorig jaar niet lukte. Toen maakten de Snekers in de tweede minuut van de blessuretijd via een treffer van Kevin Kedde een 1-0 achterstand ongedaan, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat er wel een buitenspelluchtje aan die gelijkmaker kleefde. Een seizoen eerder was SDS thuis in een door Waterpoort Boys gedomineerde wedstrijd dodelijk effectief, terwijl de heenwedstrijd destijds in een 2-1 zege voor de Snekers eindigde. In dat duel ontsnapte Waterpoort Boys in de slotfase bij een kopbal van Marco Rijpkema aan de gelijkmaker en een gelijkspel had de verhoudingen toen beter weergegeven.

Een gelijkspel is een resultaat, waar Waterpoort Boys nu niet zo heel veel en eigenlijk niets aan heeft. Zoals hiervoor al werd vermeld, telt voor de brigade van trainer Janco Croes voor het bereiken van de play offs om het vege lijf te redden alleen de volle buit, te meer omdat men daarmee niet afhankelijk wordt van hetgeen er op de andere voetbalcomplexen gebeurt. Maar winnen is alleen mogelijk, indien het door tegenstanders vaak geprezen voetbal gepaard gaat met rendement en daarvoor zal Waterpoort Boys de kansen waarvan men er tegen De Wâlde toch een stuk of zeven à acht kreeg, beter en vooral meedogenlozer moeten benutten.

Irnsum – Black Boys
Donderdag 17 mei 2018 – aanvang 19.30 uur
Sportpark De Bining – Irnsum

Black Boys dat de afgelopen weken een sterke serie neerzette, sneed zich zondag door de nederlaag tegen directe concurrent De Wâlden een heel klein beetje in de vingers. Bij een overwinning was het verschil met de promotie-/degradatieplekken voor de concurrentie nagenoeg onoverbrugbaar geweest en nu moeten de Zwartjes die op de tiende plaats staan, de komende weken nog goed op hun tellen passen. In de laatste weken treft Black Boys nog Blue Boys (u), Nieuweschoot (t) en komende donderdag Irnsum uit.

​Irnsum leek zich in de eerste helft van dit seizoen in de strijd om de titel te gaan mengen. Na een matige openingsronde met een nederlaag tegen ONB won de ploeg van trainer Eric Folio vijf keer op rij, waarna men met twee remises en een overwinning het eerste deel van de competitie afsloot. Na de winter kwam de klad er echter in en pas op de eerste dag van april proefde men met een 3-0 zege tegen Blue Boys op De Bining weer eens het zoet der overwinning. Dat smaakte blijkbaar naar meer, want in de daaropvolgende weken zetten de oranjehemden tegen Dronrijp, Sint Jacob, SC Terschelling en opnieuw Blues Boys een vlekkeloze serie neer. Vervolgens werd van SV THOR en Oldeboorn verloren en na een zege op Oosterlittens, bleek Tot Heil Onzer Ribbenkast afgelopen zondag opnieuw te sterk.

Daar waar Irnsum ten tijde van het eerste treffen met Black Boys nog als titelkandidaat gold, ligt de weg naar de derde klasse nu alleen nog via de nacompetitie open. Om zich van die weg te verzekeren, heeft Irnsum nog een aantal punten nodig en dus zal men er in het dorp van de televisiemast veel voor over hebben om het duel tegen Black Boys in zijn voordeel te beslissen. Dat deed de ploeg eerder dit seizoen in de heenwedstrijd ook al, al viel de 3-0 zege toen zeker geflatteerd en misschien zelfs wel onverdiend te noemen. De “Men in Black” kregen in die wedstrijd namelijk een kleine karrenvracht aan kansen, maar verzuimden om die te verzilveren, waarna balverlies van de inmiddels gestopte Elroy de Meer de ondergang inleidde.

Dat gebeurde aan het begin van een fase, waarin Black Boys zijn ondergang als vierdeklasser tegemoet leek te gaan. Die fase is inmiddels achter de rug en in de maanden april en mei transformeerde trainer Richard Venema de onderzeeër tot een drijvend vaartuig. Het drijfvermogen liep zoals hiervoor al werd vermeld, afgelopen zondag echter een klein lekje op en om dat gaatje te repareren, hebben de “All Blacks” als een soort van Solution morgenavond een goed resultaat nodig. Dat zal echter niet gemakkelijk worden, maar als Black Boys in tegenstelling tot de heenwedstrijd de kansen wel in doelpunten weet om te zetten, dan zit de reparatie er wellicht toch in.

Sneek Wit Zwart ZM – SC Boornbergum ’80
​Zaterdag 19 mei 2018 – 15.00 uur
Sportpark Tinga – Sneek

De kampioen kwam afgelopen zaterdag in de tot elf ploegen gereduceerde vijfde klasse A niet in actie en moet in de komende weken nog twee “verplichte nummers” afwerken. Want zo kun je die wedstrijden wel noemen, nu het om helemaal niets meer gaat, of het moet het afsluiten van de competitie zonder puntverlies zijn. Dat zou naast de al uitgedeelde schaal natuurlijk wel voor veel extra glans zorgen. Om de competitie zonder schade af te sluiten, dienen de mannen van Niels Boot en Fred Lodewijk dan nog twee keer te winnen en de eerste aanloop daar naar toe staat zaterdag op de rol, wanneer SC Boornbergum ’80 naar Tinga komt.

De titelstrijd leek dit seizoen aanvankelijk tussen Sneek Wit Zwart ZM en SC Boornbergum ’80 te gaan, want na vijf speelronden gaven beide “Mannschaften” elkaar in ieder geval qua punten geen duimbreed toe. In de zesde ronde gingen de groenhemden op eigen terrein tegen MSC echter knock out en kort voor de winterstop leed men tegen IJVC een tweede nederlaag. Daarmee nam de achterstand op de Snekers die week na week bleven winnen, toe tot zes punten. Na de winter bleef SC Boornbergum ’80 lang rond de derde plaats hangen, maar na de matige resultaten van de afgelopen weken (gelijk tegen IJVC en verlies tegen Heerenveen en het al genoemde MSC) zakte de ploeg van trainer Gerard Blaakmeer terug naar de vierde stek.

Niettemin kan SC Boornbergum ’80 zich via een goede eindklassering nog voor de play offs om promotie kwalificeren. De achterstand op nummer drie HJSC dat zaterdag in de Hommerts de altijd beladen derby tegen IJVC afwerkt, bedraagt immers slechts drie punten, maar dan moet men in de komende speelronden dat verschil wel zien te overbruggen en moet SC Boornbergum ’80 zaterdag eigenlijk Sneek Wit Zwart ZM van zijn ongeslagen status zien te beroven.

Of men daar op sportpark De Kampslach aan denkt? Wij denken van niet. Wij denken eerlijk gezegd dat men zich wat dat betreft geen illusies zal maken en dat men net als in de heenwedstrijd zal proberen om de schade binnen de perken te houden. Veel meer dan dat zit er normaliter niet in en zeker niet als de Schutterij van Boot en Lodewijk deze jaargang zonder puntverlies wil afsluiten en met het oog daarop op volle oorlogssterkte en dus met spelers die volgens reporter Niels Engelmoer bij de zondagtak node worden gemist, aan de kick off verschijnt.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend