ALS-patiënt Josine gaat op speciale fiets de Mont Ventoux op

0

Sneek – Onder het motto ‘Samen trappen we ALS de wereld uit’ beklimmen jaarlijks honderden fietsers, hardlopers en wandelaars samen met ALS-patiënten de Mont Ventoux om geld op te halen in de strijd tegen ALS. Josine de Haan-Hofmeester uit Sneek doet dit jaar ook mee aan deze Tour du ALS. Haar collega’s van Thuiszorg Zuidwest Friesland zamelden geld voor haar in.

Josine de Haan-Hofmeester (41) kreeg bijna twee jaar geleden de diagnose ALS. Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen. Door het afsterven van deze zenuwcellen kunnen de hersenen geen spierbeweging meer op gang brengen. Voor Josine betekent dit onder meer dat ze geen kracht meer heeft in haar benen en handen en dat ze haar voortbeweegt op een scootmobiel. ‘Ik kan zelf niets meer en moet de hele dag iemand om me heen hebben, zeker met mijn zoontje van drie erbij.’

Tot mei vorig jaar werkte ze nog als coördinerend wijkverpleegkundige bij Thuiszorg Zuidwest Friesland in Joure. ‘Ik ben bij de thuiszorg begonnen als vakantiekracht en ben er altijd gebleven’, vertelt ze. ‘Het werken in de thuiszorg heb ik altijd prachtig gevonden. Je bouwt een band op met mensen en kunt echt wat voor hen doen. En je hebt met alle vakgebieden van de zorg te maken.’

Haar collega’s hoorden van haar deelname aan Tour du ALS en besloten geld voor haar in te zamelen. Donderdag 29 maart overhandigden Geeske van der Weg en Trienke Reijenga hun voormalig collega Josine een cheque ter waarde van 100 euro.

Het geld is, net als de gehele opbrengst van Tour du ALS, bestemd voor onderzoek. Er is nog erg weinig bekend over de ziekte en er is nog geen medicijn tegen gevonden. Dat is ook de reden waarom Josine op 31 mei meedoet aan de Tour du ALS. Ze doet mee met het team Wapiti en Dermagiq van het Drachtster bedrijf Emonta. ‘Volgende week gaan we voor het eerst trainen.’

Omdat ze zelf niet kan fietsen, gaat ze de berg op met een ‘Haze Pino’, een speciale fiets met trapondersteuning waar ze voorop kan liggen en die wordt gefietst door haar ‘stoker’. De fiets heeft  extra duwstangen, zodat teamleden kunnen helpen duwen als ze de steile Mont Ventoux op gaan. Het team bestaat uit dertien personen, onder wie haar zwager. De rest van de teamleden heeft ze nog niet ontmoet. ‘We hebben wel via de app contact, maar volgende maand ontmoeten we elkaar voor het eerst in Zwolle.’

De teamleden komen uit het hele land en leggen ieder 1500 euro in voor het goede doel. ‘Maar alles wat extra binnenkomt, is natuurlijk meegenomen’, zegt Josine. Wie haar en daarmee het onderzoek naar ALS wil steunen, kan doneren via de site www.tourduals.nl (team Wapiti en Dermagiq).

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend