‘Mummies van Wiuwert door de MRI-scan alstublieft’

0

Franeker– Anna Maria van Schurman-deskundige Pieta van Beek heeft zaterdagmiddag bij haar lezing in Museum Martena in Franeker het kerkbestuur van de Nicolaaskerk in Wiuwert opgeroepen de mummies van Wiuwert met een MRI-scan te laten onderzoeken. “Zo krijgen we zekerheid of Anna Maria nu wel of niet één van de vier overgebleven mummies is”, aldus Van Beek.

Anna Maria van Schurman was de allereerste vrouwelijke student van Europa, ze woonde als tiener in Franeker en overleed op 71-jarige leeftijd in 1678 in Wiuwert en werd daar begraven. Zij woonde daar op de Walta-state en was een vooraanstaand persoon in de protestantse groepering van de Labadisten, volgelingen van Jean de Labadie.

Anna Maria studeerde aan de Universiteit van Utrecht Theologie en Oosterse talen. Ze sprak en schreef 11 tot 12 talen – waaronder het Hebreeuws – en beheerste de schilderkunst, knipselkunt, schreef gedichten en correspondeerde met literaire grootheden als Jacob Cats en Constantijn Huygens.

De mummies van Wiuwert zijn tussen 1610 en 1705 begraven in de grafkelder van de adellijke familie Walta en het zou kunnen dat Anna Maria ook tot hen behoort. Dat is één van de nog aanwezige raadsels rond de mummies. Het is sowieso nog altijd raadselachtig hoe de mummies hebben kunnen ontstaan en nog steeds bestaan.

Omdat het nog altijd onduidelijk is waar Anna Maria exact is begraven, wil Pieta van Beek graag duidelijkheid waar deze destijds internationaal bekende vrouw ligt. Van Beek haar lezing in Museum Martena was zaterdagmiddag ter gelegenheid van het theaterstuk over Anna Maria van Schurman en de mummies, dat in april dertien keer wordt opgevoerd in de Sint Joriskerk van Britswert en de Nicolaaskerk van Wiuwert.

Haar lezing ging niet alleen over het letterlijke DNA van Anna Maria, maar ook over haar figuurlijke DNA: haar karakter. Ook regisseur Luuk Eisema haalde haar (sterke) karakter aan in zijn speech. “Het wordt daarom geen rimpelloze voorstelling. Het gaat over een vrouw die zichzelf wil zijn en zichzelf wil ontwikkelen, vrijheid wil, in een door mannen overheerste wereld en die daarbij ook nog eens religieuze richels moet overwinnen. Dat maakt dat het ook een link heeft naar de actualiteit.”

De theatervoorstelling over Anna Maria van Schurman en de mummies van Wiuwert wordt in april dertien keer uitgevoerd. Van de 1300 beschikbare kaarten zijn er nog minder dan honderd over. Meer informatie over het theaterstuk en het bestellen van tickets is te vinden op www.annamaria2018.nl

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend