Gerenoveerde racetandem voor de ‘Flits van Snits’

0

SNEEK – De racetandem waar de 25-jarige Leon Brinksma uit Sneek tijdens de Special Olympics in 2014 in Sneek op alle drie de onderdelen van het id-cycling (wielrennen voor mensen met een verstandelijke beperking) een gouden plak won met zijn toenmalige piloot Kerst Wind, staat er weer helemaal tip-top bij. Dankzij de belangeloze inzet van Sluyter Spuitwerk uit Sneek en Harry Nota van Nota Tweewielers uit Sint Nicolaasga voldoet de tandem zowel technisch als ook esthetisch weer aan de eisen van deze tijd, en niet te vergeten ‘gouddelver Leon Brinksma zelf.

Leon is de enige Friese tandemrijder in de id-cycling categorie van Friesland. ID staat voor Intellectual Disability, oftewel verstandelijke beperking. Het is tevens de naam van een wielergroep in Zeeland, die een speciaal onderdeel id-cycling heeft en waar Leon dan ook lid van is. Naast zijn lichte verstandelijke beperking, bleek hij ook een visuele beperking te hebben. Hij ziet met zijn rechteroog circa 40% en met het andere 10%. Daarnaast ziet hij geen diepte en is het moeilijk om contrast waar te nemen. Dat betekent dat het te gevaarlijk voor Leon is om alleen op de fiets te stappen. Hij is aangewezen op een tandem met een piloot.

Als je je serieus bezig wilt houden met een sport, wil je ook lid worden van een club. En daar begonnen de problemen. Er blijkt geen enkele Friese wielerclub te zijn die een afdeling heeft voor verstandelijk beperkte wielrenners die in de KNWU-categorie id-cycling vallen. Voor Leon en zijn ouders betekent dat een beetje tegen de stroom inroeien. Friese wielervereniging zeggen niet de faciliteiten en het geld te hebben om een speciale afdeling voor mensen met een verstandelijke beperking op te richten, zodat Leon voor zijn wedstrijdlicentie, is aangewezen op de wielergroep id-cycling in Zeeland. Inmiddels heeft hij wel een ledenpas van WV Snits maar voor zijn licentie is hij nog steeds aangewezen op de club in Zeeland.

 

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend