Presentatie eerste wijnen Thabor Ysbrechtum

0

introductie wijnen thabor1 barwerd van der plasYsbrechtum – Meer dan honderd genodigden waren zondagmiddag getuige van de publiekspresentatie van de eerste wijnen van Wijn- en Cultuurhoeve Thabor op de Thaborwei in Ysbrechtum. Er werden 2 premières gevierd: de introductie van de ‘Prior Blanc’, een elegante droge wijn en de ‘Victus’, een half droge wijn van  de Solaris druif. Bjeide wijnen werden door de aanwezige vinologen: Steve Sibson van de Weduwe Joustra en Hanno Schüller van Wijnen van Houke (bij Lokaal 55 in Sneek) als uitstekend beoordeeld en kregen bovendie de kwalificaties gastronomisch (Prior) en tropisch (Victus) mee.

Auke Age de Jong, wijnboer op de Thabor Hoeve: “De Prior blanc van Thabor is vervaardigd op onze cultuurhistorisch rijke Friese grond. Van het klooster Thabor (1406-1572) is de hoeve blijven voortbestaan en heeft nu een wijngaard. De Prior was het hoogste gezag binnen het klooster en deze naam geven wij mee aan de wijnen die vervaardigd worden uit de Cabernet Cortis. Een blauwe druif waar wij dit jaar een witte droge wijn van hebben gemaakt.

introductie wijnen thabor1

De Victus van Thabor is vervaardigd op onze cultuurhistorisch rijke Friese grond. Van het klooster Thabor (1406-1572) is de hoeve blijven voortbestaan en heeft nu een wijngaard. De Victus was binnen het klooster verantwoordelijk voor de proviand en dus ook de wijnen. De naam Victus geven wij mee aan de wijnen die vervaardigd zijn met de Solaris druif. Een snel afrijpende witte druif waar wij halfdroge witte wijnen van maken”.

thabor-proeverij-eerste-wijnen

Over Thabor Wijn- en Cultuurhoeve

Op 23 mei 2012 werd de ‘Wijn & Cultuurhoeve Thabor’ in Ysbrechtum officieel geopend. Karin Idzenga en Auke Age de Jong zijn de ‘partners in crime’ ten aanzien van dit toch wel gedurfde plan om wijn in Nederland te gaan verbouwen. Karin houdt zich bezig met de cultuurtak en Auke Age werd wijnboer, de Ilja Gort van Friesland. De ouders van Auke Age, Homme en Tine de Jong, die hun melkveehouderij uitoefenden op het adres waar nu het tweetal zich bezig houdt met wijn en cultuur, viel de eer te beurt om de ceremoniële opening te verrichten.

Wijn & Cultuurhoeve Thabor is een cultuurhistorisch rijke plek, omdat het rust op de overblijfselen van het klooster Thabor. Thabor is opgericht in 1406 door Rienck Bockema, één van de weinige ridders die Friesland gekend heeft. Waar indertijd in rust en ruimte is geleefd wordt nu met dezelfde kernbegrippen een bedrijf gerund in de wijnbouw, recreatie en cultuur. Daarnaast beschikt de hoeve over de Glazen Zaal, die gebruikt gaat worden voor vergaderingen, wijnproeverijen, trainingen workshops en diners.

Eerste oogst

SONY DSC

In november 2013 kon wijnboer Auke Age de Jong zijn eerste oogst aan de Thaborwei in Ysbrechtum binnen halen. En hij was niet ontevreden. Ook niet 100% tevreden, maar daar is het een boer voor. De drie rassen die hij een kleine vier jaar geleden heeft geplant, hebben het over de hele lijn goed gedaan. In totaal haalde hij zo’n duizend kilo aan druiven binnen, die in juni 2014 moeten zorgen voor evenzovele flessen wijn in drie, of misschien twee soorten.

Exclusieve proeverij in mei 2014

In mei, toen de eerste flesjes, nog zonder etiket, binnenkwamen van de bottelarij, werd en kleine informele proeverij gehouden in het bijzijn van top vinoloog Rosa Kruger uit Zuid-Afrika. De Zuid-Afrikaanse Rosa Kruger is een van ’s werelds leading lady’s ten aanzien van wijn en wijnteelt. Dus absoluut niet de eerste de beste die Auke de Jong begin mei op de Wijngaard aan de Thaborwei in Ysbrechtum mocht verwelkomen. Na een rondgang over de wijngaard, waar ze hem honderduit vroeg over zijn bemesting, het waterpeil, de manier van opbinden, het snoeien van de ranken en en passant de nodige bruikbare tips gaf, brak het moment suprême van het proeven van de eerste flesjes Thabor wijn aan.

SONY DSC

Iedereen hield zijn adem in terwijl zij de eerste ‘zip’ nam en de wijn door haar mond rond liet gaan……………………..wat zou het oordeel zijn. Tot zij een grijns van oor tot oor tevoorschijn toverde en de wijn een prachtige beoordeling gaf: “elegant, maar karaktervol, prachtig droog en ik proef gewoon de weilanden als ik mijn ogen dicht doe”.

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend