Oudste Boot Friesland gearriveerd in FSM Sneek

0

oudste-boot-frieslandSneek – In het Fries Scheepvaart Museum in Sneek is vanmorgen ‘als de egeltjes’ zo voorzichtig, het oudst bekende scheepje van Friesland gearriveerd. Met de grootste omzichtigheid is het vanaf de afdeling scheepsarcheologie van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed in Lelystad naar Sneek vervoerd, waar een tentoonstelling rond het oudste vaartuig van Friesland is ingericht.

2014-03-03 Oudste boot Friesland FSM 2

Het bootje werd in 2006 gevonden bij werkzaamheden van de Gasunie bij Tirns. Nader onderzoek wees uit dat het punterachtige bootje rond 1180 moet zijn gebouwd, veel ouder dan oorspronkelijk werd gedacht. Een unieke vondst, want zo veel middeleeuwse schepen zijn er in de Nederlandse bodem niet gevonden. Het is in ieder geval het oudste schip van Friesland.

2014-03-03 Oudste boot Friesland FSM 3

Nadat het bootje voorzichtig was uitgegraven, is het langdurig gespoeld en vervolgens geconserveerd in Lelystad, een proces dat langer duurde dan aanvankelijk werd gedacht. Maar nu is het meer dan 800 jaar oude scheepje dan met enkele weken vertraging ‘te plak’ in het Scheepvaartmuseum in Sneek. De parel op de kroon van de tentoonstelling is dus vanaf nu daadwerkelijk voor bezoekers van de tentoonstelling te bekijken.

2014-03-03 Oudste boot Friesland FSM 5

Vragen beantwoord

Hoe komt het dat het scheepje in tweeën is gebroken? Heeft het nog iets te maken met het Klooster Thabor? Waarom was het zo’n smal bootje? En waarom kenschetst de onderwater-archeoloog prof. dr. André van Holk het ontwerp als een voorbeeld van “Italiaans design”? Deze en vele andere vragen worden beantwoord in de tentoonstelling “Het oudste schip van Friesland”, die nog tot half juni duurt. Daarna wordt het bootje gedemonteerd, naar de bovenverdieping van het Museum getransporteerd en daar weer in elkaar gezet, waarna het deel uit gaat maken van de permanente collectie.

 

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend