Oudste boot van Friesland in Sneek

0

oudste boot friesland tirns 2Sneek – In het Fries Scheepvaart Museum start binnenkort een tentoonstelling over de oudste boot van Friesland, die in 2006 werd gevonden bij werkzaamheden van de Gasunie bij Tirns. Nader onderzoek wees uit dat het punterachtige bootje rond 1180 moet zijn gebouwd, veel ouder dan oorspronkelijk werd gedacht. Een unieke vondst want zoveel Middeleeuwse schepen werden er in de Nederlandse bodem niet gevonden. Het is in ieder geval het oudste schip van Friesland.

Nadat het bootje voorzichtig was uitgegraven, is het langdurig gespoeld en vervolgens geconserveerd bij de afdeling scheepsarcheologie van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed in Lelystad. En nu is het eindelijk zover dat de boot terug komt naar Friesland. Dat wordt uiteraard gevierd met een speciale tentoonstelling waarin het verhaal van deze boot uit de doeken wordt gedaan.

oudste boot friesland tirns 1

Hoe komt het dat het scheepje in tweeën is gebroken? Heeft het nog iets te maken met het Klooster Thabor? Waarom was het zo’n smal bootje? En waarom kenschetst de onderwater-archeoloog prof. dr. André van Holk het ontwerp als een voorbeeld van “Italiaans design”? Deze en vele andere vragen worden beantwoord in de tentoonstelling “Het oudste schip van Friesland”.

freerk bokma vitrines fsm

Freerk Bokma is inmiddels druk bezig met het maken van vitrines voor de tentoonstelling terwijl er tevens modellen van het bootje worden gemaakt om de toeschouwers een goed beeld te kunnen geven hoe het scheepje er in ongeschonden staat moet hebben uitgezien.

 

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend