De Plakkers 40 jaar maar jong van hart

0

plakkers sfeer1Sneek – Een goeie ‘Roomse Aap’, zoals die ‘fiene’ stadsdichter Henk van der Veer de katholieken oneerbiedig betitelt, wordt gekenmerkt door het veelvuldig aanroepen van de Heer in al zijn hoedanigheden en het gebruiken van ‘miswijn’ of ander spiritueel vocht tijdens sociale bijeenkomsten.

En daarmee slaat hij de spijker op zijn kop, want veel van origine Katholieke verenigingen worden gekenmerkt door een losse sfeer, joviale omgang met elkaar, veel sociaal contact, leuke jubilea, maar, en dat wordt wel eens vergeten, juist door dat hechte sociale contact, aansprekende prestaties. Een exponent van een club die floreert met het sociale aspect en de Heer hoog in het vaandel, dat is RKVV De Plakkers uit Sneek, een club die in 2014 haar 40-jarig jubileum viert.

De Plakkers zagen het levenslicht in augustus 1973. We citeren de pagina over de oprichting en geschiedenis van RKVV De Plakkers uit het dagboek van Joop Smit (anno 2003):

plakkers team 2013

Dagboek Joop Smit

Het was op een verjaardagsvisite in augustus 1973 dat volleybal alweer het onderwerp van gesprek was, zoals dat regelmatig het geval was. Wij trainden bij Olympus in de Sipkesmavo (inmiddels allang afgebroken) en waren niet zo enthousiast over de trainingen en meenden, dat we het zelf beter zouden kunnen.

Gevolg: een bijeenkomst bij Hotel Jikke Ozinga met de delinquenten en na alle plussen en minnen op een rij te hebben gezet was de conclusie eenduidig: dit kunnen we zelf ook. Op 23 augustus zag een nieuwe Sneker volleybalvereniging het levenslicht, nog zonder naam, want wij wilden gewoon als broers en zwagers lekker spelen. Wij huurden op maandagavond de gymzaal van de Bonifatiusschool voor 1 uur. Het ploegje bestond in die tijd uit: Joop Smit, Anton Smit, Henk Poiesz, Wim Poiesz, Harry Hamersma en Jan Eldering. Allen groot-aandeelhouder in het Vaticaan.

Al snel bleek dat de selectie te beperkt was, dus werden enkele vrienden gevraagd zich bij ons aan te sluiten. Hieronder Tony Siemonsma, die ons kwam vertellen wat wel en niet mocht en die ons leerde hoe wij moesten spelen.

Al gauw meenden wij dat we met ‘een gejuichje’ mee konden draaien in de competitie, dus deed zich ook de behoefte gevoelen aan een pakkende naam. Dat werd met algemene stemmen RKVV De Plakkers, Een naam met een dubbele bodem, u mag zelf de betekenis van beide bodems bepalen.

Wij schreven ons in bij de Nevobo, gaven ons op voor de competitie, en schaften een echt tenue aan. Dat was dus het hele ‘eieren-eten’ dachten wij. Hoe anders was de werkelijkheid. Al snel bleek dat er een echte trainer moest komen. Na enkele jaren kwam broer Julius de Plakkers versterken en de trainingen verzorgen. Met succes, want het aantal leden groeide en op een gegeven moment kwamen we met een eerste en een tweede team uit in de competitie.

Na de vette jaren kwamen de magere jaren. Op een gegeven moment waren er nog maar 16 leden. Met de komst van oomzegger Piet Smit kwam er nieuw bloed bij de Plakkers. Verjonging over de hele linie, veelal jongeren van verenigingen die, net als wij, meenden het zelf te kunnen, maar door gebrek aan leden een roemloos einde tegemoet gingen

De Plakkers was, en is nog steeds, een bloeiende vereniging, waar gezelligheid hoog in het vaandel staat. Geen gelegenheid voor een ‘bescheiden’ feestje werd en wordt overgeslagen. Met name de jubilea-toernooien met aanpalende festiviteiten zijn in Sneker volleybalkringen nog steeds beroemd en berucht. (Met dank aan Joop Smit)

Jubileumseizoen

Een roemrijke historie dus. De Plakkers is een van de weinige verenigingen die, naast de wat meer prestatiegerichte verenigingen Animo en Olympus, nu verenigd in VC Sneek, de tand des tijds heeft doorstaan. De vriendenploeg viert in 2014 haar 40-jarige jubileumseizoen. De Plakkers bestaat op dit moment uit een kleine 20 leden, genoeg om twee herenteams in de competitie op de been te brengen. Het eerste speelt in de promotieklasse en het tweede team speelt eerste klasse.

Shirtsponsor is Grand Café de Kroon aan de Jousterkade in Sneek, de uitvalsbasis voor de wedstrijden en tevens de plek waar onder het genot van een glaasje gerstenat de overwinningen worden gevierd en de nederlagen worden verwerkt.

In de historie dus, zoals al uit het dagboek van Joop Smit bleek, veel Smitten en Poieszen als leden. Momenteel is Piet Smit (directeur Poiesz) nog steeds lid en is Richard Poiesz voorzitter. Maar ook zeilmaker Johan Hoekstra heeft een termijn uitgediend als voorzitter.

Lach en een traan

De kracht van de Plakkers is de combinatie van sport met vriendschap. Veel ondernemers en dus veel initiatieven om leuke dingen te organiseren. In goede tijden, maar ook bij tegenslagen, zoals de dood van Jan Stapersma tijdens een training, een gebeurtenis die er als een mokerslag inhakte bij alle leden.

Ter herinnering aan deze ingrijpende gebeurtenis wordt nog ieder jaar de Jan Stapersma bokaal uitgereikt aan een persoon die veel heeft betekend voor de vereniging.

Jubileumjaar

Het seizoen 2013/2014 staat in het teken van het 40-jarig jubileum, met onder andere een reünie in Lokaal 55 en een smartlappen workshop in de Amsterdamse Jordaan, waar een cd is opgenomen inclusief clublied.

Nu wil het feit dat er nog een roemrijke club bestaat met Snekers, die dit jaar het 35-jarig bestaan viert. De jongens uit de Scharnestraat, oftewel de Scharneklappers, met illustere Sneker leden als Jan P (heeft al afscheid genomen), Olof van der Meulen, Folkert Voos, Sipke Bleeker, Arjen Velds noem ze maar op. Qua cultuur en sfeer hebben de Scharneklappers heel veel raakvlakken met de Plakkers, waarschijnlijk een van de belangrijkste redenen waarom ze het 35 jaar hebben volgehouden. Ook daar de nodige sociale bijeenkomsten (lees feestjes). De Scharneklappers echter zetten er na dit competitiejaar een punt achter. Maar ze doen dat wel in stijl; op zaterdag 18 januari werden de Plakkers kansloos ingemaakt door de Scharneklappers met 4-0. Dat wordt respectievelijk vieren bij de Bakkersdochter en verdriet verwerken bij de Kroon. Aggemaleuthet.

 

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend