Expo vader en dochter Landman bij Galerie Bax

0

Tjeerd-LandmanSneek – In Galerie Peter Bax aan de Singel te Sneek vindt van 19 oktober tot en met 30 november 2013 de expositie plaats van Tjeerd en Suzanne Landman. Een bijzondere expositie, waarbij vader en dochter met enthousiasme aan gewerkt hebben. Voor dochter Suzanne is dit haar debuut expositie. In combinatie met de bronzen werken van Leony Wuite-Geurtse, vormt dit een mooi gecomponeerd geheel.

De expositie start zaterdag 19 oktober met een inloopdag van 10.00 – 17.00 uur. In de namiddag wordt de inloopdag opgeluisterd met muziek gespeeld door studenten van het Kunstencentrum Atrium. Iedereen is hierbij van harte welkom, ook zonder uitnodiging.

Tjeerd Landman

Tjeerd Landman, geboren op 4 januari 1959 te Leeuwarden, voelde vrij gauw dat hij zijn artistieke gave in de beeldende kunst kwijt kon. Na lessen gevolgd te hebben op de Academie voor beeldende kunst “Vredeman de Vries” te Leeuwarden, kreeg hij enkele jaren les van de Friese kunstenaars Pieter Pander en Klaas Werumeus Buning. Wie het werk van Tjeerd Landman bekijkt, wordt ongetwijfeld geraakt door het licht. Tjeerd schildert gewone dagelijkse dingen en zijn werken zijn herkenbaar, de schilder neemt de kijker mee naar een andere serene wereld.

Landman: “In mijn landschappen en havengezichten tracht ik vanuit de werkelijkheid de essentie te vinden en deze extra accenten te geven. Hierdoor zoek ik naar een nieuwe werkelijkheid, waarin de figuratie nog bestaat maar waar ook abstracte elementen vorm krijgen. In de portretten streef ik naast de gelijkenis naar het emotioneel gevangen moment. Verdeling van licht en donker speelt zowel in de landschappen, havens als de portretten een belangrijke rol.”

Tjeerd Landman heeft vele exposities op zijn naam staan. Galerie Peter Bax heeft al ruim 20 jaar doorlopend werk in stock en daar heeft hij met enige regelmaat geëxposeerd, zowel solo als in groepsverband. De expositie van nu is een wel zeer bijzondere, waarin vader en dochter voor het eerst samen naar buiten treden. Zoals eerder genoemd is dit voor Suzanne haar debuut als exposerend kunstenares.

Suzanne-Landman

Suzanne Landman

Suzanne Landman is geboren op 8 oktober 1989 in Leeuwarden. Van jongs af aan groeide zij op met kunst. Vaak was ik aanwezig bij exposities van mijn vader. Menigmaal stond ik met een veldezel in zijn atelier te schilderen. Na de middelbare school besloot ik van deze hobby mijn werk te maken. In 2007 startte ik met de opleiding docent beeldende kunst en vormgeving aan de NHL te Leeuwarden. Tijdens deze studie richtte ik me steeds meer op het schilderen. In 2011 studeerde ik dan ook af met een serie schilderijen.

Sinds mijn afstuderen ben ik blijven schilderen. Daarnaast ben ik begonnen aan de studie geestelijke verzorging. Op het eerste gezicht niet passend bij mijn eerdere studie, echter kom ik steeds meer tot de ontdekking dat de twee vakgebieden elkaar op een heel mooie manier aanvullen. Zo komt het bij geestelijke verzorging regelmatig voor dat er geen woorden te vinden zijn voor een bepaalde situatie. Verbeelding is dan heel belangrijk.

Het werk in deze expositie is eigenlijk een voortzetting van mijn afstudeerwerk van twee jaar geleden. Toen schilderde ik jeugdherinneringen, herinneringen waar ik vaak naar terug verlang.

Wuite-Geurtse-moeder-aarde-27cm-001

Leony Wuite-Geurtse

Leony Wuite-Geurtse, (1946) uit Grou heeft lessen gevolgd bij Gosse Dam. In de beginjaren ’90 volgde zij lange tijd lessen van deze beeldend kunstenaar in Heerenveen, waarna ze later nog heeft deelgenomen aan een aantal workshops. Haar werk viel eerder te bezichtigen in het kerkje van Reduzum in 2004 en 2006 en in 2007 exposeerde zij in het Karmelklooster in Drachten. Later volgden exposities in Hoorn, Leeuwarden, Eenrum en Sneek.

Leony: “Na een lange tijd te hebben gemodelleerd in klei werkte ik daarna nog vele jaren in steen. De vormgeving werd in de loop der tijd steeds losser. De laatste 10 jaar ben ik geheel overgestapt naar het werken met was, waarna er in brons gegoten kon worden. Mijn vormtaal is gevarieerd, van natuurgetrouw en gedetailleerd tot heel losse, nog net herkenbare abstracties. Van geproportioneerd driedimensionaal tot dunne schetsmatige silhouetten, vol stille beeldende emotie en kracht.”

Haar inspiratie doet zij op uit de dingen om haar heen, de vogels in de tuin, de mensen om haar heen, maar ook tijdens verre reizen. De verscheidenheid aan onderwerpen maken de bewondering van haar beelden extra boeiend. In december van het jaar 2008 exposeerde Leony exposeerde zij ook in onze Galerie. Ook exposeerde zij met haar werk al eens eerder met de kunstenaar Tjeerd Landman.

De laatste expositiedag vindt er weer een Meet & Greet plaats, waarbij gegeten kan worden met de kunstenaars aan tafel. Hiervoor dienen geïnteresseerden zich aan te melden.  De openingstijden van de Galerie zijn: Dinsdag t/m vrijdag 13:30 – 18:00 uur, donderdag koopavond 19:00 – 21:00 uur, zaterdag 10:00 – 17:00 uur.

 

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend