Tweede Sneeker Snitter Manifestatie overtreffende trap

0

Sneek 14 oktober 2011 – Ongeveer zestig Snekers en een enkele inwoner van IJlst die met dispensatie was toegelaten tot de zolder van de Weduwe Joustra aan het Kleinzand in Sneek, zijn getuige geweest van de tweede Sneker Snitter Manifestatie. Sterker nog ze hebben meegewerkt aan het welslagen van de avond, die eigenlijk van begin tot eind één hoogtepunt vormde. Om één minuut over acht ging de deur van de slijterij aan het Kleinzand op slot. Mensen die zich vooraf niet hadden aangemeld visten achter het net.

Om kwart over acht zou Snitterklaas zich aandienen en daar hoort natuurlijk muziek bij. Wie anders dan de mannen van de Blauhúster kwamen voor een dergelijk feest in aanmerking. Zoals te verwachten was, zette Snitterklaas de goegemeente goed op het verkeerde been door twee Snitterpieten op een (overigens prachtige) Fries van links te laten komen en vervolgens zelf van rechts aan te komen lopen.

De blauwe boot was het niet geworden, het bod op de blauwe Berini op Marktplaats was niet hoog genoeg om de veiling te winnen, dus werd het de benenwagen, met accordeonist en achterkleinzoon Johan. Snitterklaas had voor zijn huidige carrière blijkbaar een geheel ander leven, want in mijn herinnering was de uit het Turkse Mira afkomstige beschermheilige van de Sneker snitteraars celibatair.

Besnitterd

Ömer Kaya vroeg zich af wat het geloof van de van oorsprong Turkse heilige was; Turks, dus moest haast wel een moslim zijn. Zou hij dan ook besnitterd zijn? We hebben het de goedheiligman maar niet gevraagd omdat het risico van excommunicatie te groot was. En met de volgende Snitterbijeenkomst gaat de Snitterkaravaan op tournee; zeg maar ‘Snitter komt naar je toe’ . De bestemming houden we nog even onder de pet en we vragen andere snitteraars om dat ook te doen omdat er eerst een akkoord moet komen van daar uit.

Filosoofje

Op de vraag hoe Snitterklaas verslaafd was geraakt aan Twitter kwam een diepzinnig antwoord, wat konden we anders verwachten van een erudiet Goedheiligman. “Toen de eerste berichtjes voorbij kwamen, was al duidelijk dat die qua onderwerpen en diepgang een grote bandbreedte hadden. Dat varieerde van de buurvrouw die zich afvroeg hoe lang ze de boontjes op moest zetten tot een man die net in een gesprek van zijn baas had gehoord dat hij boventallig was geworden en zich met zijn bijna zestig jaar zonder sociaal plan met ingang van volgende maand bij het UWV kon melden”.

Anne #TVOH Hoogendoorn moest uiteraard ook even met Snitterklaas op de foto. Ze overhandigde de GHM (Goed Heilig Man) haar single. De CD komt uit in november.

“Die buurvrouw”, aldus Snitterklaas, “dat is wel op zijn pootjes terecht gekomen. Maar die man niet. Die moest zijn huis verkopen, zijn vrouw ging bij hem weg en hij raakte aan de drank. De boodschappen die die man in 140 tekens het internet op gooit, dat zijn hartekreten. En dat heeft voor mij de doorslag gegeven om te gaan Twitteren, en omdat we toevallig in Sneek wonen en ik Snitterklaas heet, werd het snitteren.

Twexit

Nu ben ik hier straks weer weg, maar ik wil jullie vragen aandacht te besteden aan twitter zoals het is bedoeld. Een sociaal netwerk met de nadruk op sociaal. Die hartekreten, de verjaardag van een vriend of kennis, de Sneker snittergemeenschap. Doe er wat mee.

Jan Bargboer reikte samen met Snitterklaas de certificaten uit aan de Snitter certificaathouders.

Goeroe van de Sneker Snittergemeenschap Wopke van Solkema overhandigde Snitterklaas een fles Snitterbitter van de Weduwe. Geestrijk vocht voor een grote geest. Opvallend overigens dat de oogjes van de GHM ondeugend begonnen te schitteren toen de Weduwe opmerkte dat als Snitterklaas van plan was de fles ter plaatse te nuttigen, hij moest beloven om te blijven slapen.

Provinciale Statenlid voor de Partij van de Arbeid Ömer Kaya was de stand-in voor PvdA tweede kamerlid Jaques Monasch, die opgehouden werd in Den Haag in verband met het mogelijke lidmaatschap van Jan Hein Donner als lid van de Raad van State.

Van Monasch ontving Snitterklaas het Klein Groot Politiek Vakwoordenboek, een soort Snitterpedia, dat overigens binnenkort ook melding zal maken van begrippen als snitteren, snitterballen, snitterbitter en snitterklaas.


 Dat noemen we nu een snittercoalitie…….

 Er vindt druk overleg plaats over de opbrengst van de avond traditioneel voor een goed doel, waarover verder in het artikel meer.

Bovenstaand briefje aan de binnenkant van de deur van de slijterij van de Weduwe aan het Kleinzand gaf exact de sfeer van vertrouwen en ‘onder ons’ weer.

En voor iedere deelnemer was er een Sertifikaat fan metdoën. 

Opbrengst

Zoals reeds eerder genoemd ging de opbrengst van de avond naar een goed doel. Twee Sneker meiden, Judith en Lisette (waarvan een de dochter is van een supertrotse Jan Bargboer) van respectievelijk vijftien en zestien jaar, gaan aan het einde van dit schooljaar op eigen kosten naar Brazilie om daar hun schoolvakantie door gaan brengen als vrijwiliger in een Weeshuis. Ze komen in ieder geval 540 euro, de opbrengst van de tweede SSM, dichter bij hun einddoel (toch nog 2000 euro pp). Maar ze zijn er nog lang niet, dus als sympathisanten ook bij willen dragen, je hoeft  daarvoor geen snitteraar te zijn, even contact opnemen met  @jbargboer. Komt het allemaal goed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend