Watersporters in de problemen door harde wind

0

SNEEK – De politie Fryslân en de waterpolitie van het KLPD hebben tijdens de vijfde dag van de Sneekweek meerdere watersporters geholpen die door de harde wind in moeilijkheden waren gekomen. Dinsdagmiddag werden drie Duitsers van een schip gehaald die op De Kûfurd aan lager wal waren geraakt. De hoge golven sloegen over het schip en de drie Duitsers belden in paniek met 1-1-2. Het trio werd door een politieboot van boord gehaald en vervolgens overgebracht naar een jeugdherberg in Langweer. Daar konden ze douchen en weer op adem komen.

Niet veel later kwam een melding dat op het Heegermeer een kruiser in de moeilijkheden was gekomen, omdat het roer niet meer functioneerde. Ook hier verleende een politieboot hulp en de kruiser werd vervolgens naar de wal gesleept. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam een 3-master net buiten de vaargeul van het Prinses Margrietkanaal nabij het Sneekermeer in de problemen. Het schip was vastgelopen en de kapitein riep via de politie de hulp in van een sleepbedrijf om de 3-master te laten vlot trekken. Twee boten van de waterpolitie van het KLPD en de politie Fryslân kwamen ter plaatsen en ook een sleepboot. Het lukte niet om het schip vlot te trekken, daarom werden de 93 opvarenden geëvacueerd.

De veerpont van het starteiland werd gebruikt om alle opvaren naar de vaste wal te brengen. Vervolgens werden de 93 personen per bus naar een hotel gebracht. In de loop van de dag zal wederom worden geprobeerd om de 3-master vlot te trekken. Tot die tijd zorgt Provinciale Waterstaat er voor dat overige schepen niet in aanvaring komen met het vastgelopen schip.

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend