Petra Groenland: plaats bij eerste acht moet kunnen

0

SNEEK – In kwaliteitskrant Het Friesch Dagblad een interessant artikel van de hand van Bert Kalteren over de nieuwe coach van VC Sneek, Petra Groenland, product van de eigen jeugdopleiding van toen nog Olympus, die bij haar eigen vereniging nooit tot volle wasdom is gekomen. Groenland ziet potentie in het jonge en onervaren, maar vechtlustige damesteam van VC Sneek.

Groenland hoeft zichzelf in Sneek niet te bewijzen

Bert Kalteren

Als volleybalster slaagt Petra Groenland (38) er in haar geboorteplaats Sneek bij het toenmalige Olympus niet in het hoogste niveau te halen. Op zestienjarige leeftijd zoekt de kleine spelverdeelster (1,68 meter) haar heil elders. Eerst een jaartje in Drachten en vervolgens voor een langere periode in Amstelveen waar ze als volleybalster tot volledige wasdom komt. Nu, 22 jaar later, is ze terug op de plaats waar het allemaal begon; als trainercoach van het damesteam van VC Sneek. ,,Het voelt niet zo, dat ik me hier moet bewijzen.”

Ze beschouwt haar Sneek-tijd als volleybalster niet als verloren jaren. In tegendeel zelfs. Maar voor Groenland was als product van de eigen jeugdopleiding geen plaats in het keurkorps van de toenmalige trainercoach Hans van Wijnen. ,,Ik zou het wel leuk gevonden hebben, dat ik als speelster in Sneek het hoogste niveau zou hebben gehaald. Ik heb daar toch mijn opleiding gehad en ben daar geschoold. En dan hoop je ook dat je dat tot uiting kunt laten komen. Het mocht niet zo zijn. Ik denk dat ik nog net wat te jong was.”

Slapeloze nachten heeft ze er niet van gehad, maar ze kwam wel tot de slotsom dat een profeet in haar eigen plaats niet wordt geëerd. Groenland vertrok op zestienjarige leeftijd naar eredivisionist Drachten, maar dat wordt een kortstondig avontuur. Na een jaar degradeert de promovendus en vertrekt ze naar Amstelveen. Ze werd door Agnes Brunninkhuis gevraagd daar te komen spelen.
In de Randstad krijgt ze als volleybalster de waardering, waarnaar ze op zoek is. Twintig jaar zal ze de tweede club uit Amstelveen, achter Martinus, trouw blijven. En niet zonder succes. In 1995 pakt ze als spelverdeelster met AMVJ de eerste landstitel in de clubhistorie. Uitgerekend in de Sneker sporthal zet Groenland met haar ploeg de kroon op haar werk. Dat is ook het jaar dat ze door bondscoach Bert Goedkoop wordt geselecteerd voor Oranje.

,,Ik heb bij AMVJ wel laten zien dat ik een beetje kon volleyballen”, zegt Groenland bescheiden. In 1995 pakte ze na de landstitel met het nationale damesteam ook nog eens goud op de Europese kampioenschappen in Arnhem. ,,Daar bewaar ik goede herinneringen aan, omdat ik ook een aantal punten heb gespeeld. Dat zijn de leuke momenten.”

Twee jaar later is het einde oefening voor volleybalster Groenland. ,,Ik had een dubbele hernia en een versleten tussenwervelschijf. Ik heb een spuit in mijn ruggenmerg gehad, waardoor ik weer normaal een auto in en uit kon stappen.” Ze maakt daarna noodgedwongen de switch naar het trainerschap, door als assistent van Brunninkhuis aan de slag te gaan. ,,Maar ik was liever nog wat langer door gegaan.”

In 2002 gaat ze als hoofdtrainer aan de slag bij AMVJ, maar medio 2009 komt ze onverwacht op straat te staan. Na een vanwege geldpijn noodzakelijk geworden fusie tussen AMVJ en Martinus is er geen plaats meer voor haar bij de fusieclub TVC Amstelveen. ,,Dat was een hard gelag, omdat ik nergens meer aan de bak kon. Toen heb ik besloten om te gaan genieten van mijn kinderen.”
Dit seizoen pakt ze de draad als trainster op bij Abcoude, waar ze als trainercoach aan de slag gaat bij een team met daarin oud-speelsters van AMVJ. ,,Eén keer in de week trainen en zaterdag coachen. Dat is onwijs leuk om te doen, super.” Totdat VC Sneek haar enkele weken geleden uit haar isolement verlost. ,,Ik was blij verrast. Werken op het hoogste niveau blijft toch kriebelen.”

De in Uithoorn woonachtige Groenland hoeft niet lang over het aanbod na te denken. ,,Ik heb niet naar de ranglijst gekeken, want er is dit seizoen niet sprake van degradatie. Ik heb vooral gekeken naar de potentie van het team en de vereniging. Dat biedt zoveel mogelijkheden, waarmee ik als trainster vooruit kan. Want ik wil speelsters beter maken.” Met vier punten uit twee duels is de start in elk geval hoopgevend, vindt de oud-Sneekse. ,,De doelstelling is om de play-offs te halen; een plaats bij de eerste acht. Dat moet haalbaar zijn.”

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend