Grillige weersomstandigheden voor deelnemers Lytse Doarpen Rintocht

Door: Ynte Dragt Cultuur en uitgaan
Wandelaars ter hoogte van De Kliuw onderweg naar Nijland
Wandelaars ter hoogte van De Kliuw onderweg naar Nijland Foto: Ynte Dragt

NIJLAND - Dat april doet wat hij wil hebben de wandelaars van de Lytse Doarpen Rintocht vandaag zeker ondervonden. De zon liet zich zien, maar er waren ook felle regenbuien en er stond een koude wind. Een regenjas en warme kleding waren dus geen overbodige luxe. Toch weerhield dat de deelnemers niet om de mooie routes door de dorpen van de Friese greiden te wandelen met start en finish in Nijland.

Het was de zestiende editie van de Lytse Doarpen Rintocht, een wandeltocht vallend onder de paraplu van de stichting Friesland Beweegt, met een record aantal van 1500 wandelaars. Zijn konden kiezen uit drie afstanden, namelijk 16, 25 en 41 kilometer. De wandelroutes werden bij de start pas uitgedeeld en waren vooraf niet bekend gemaakt. Wat wel zeker was dat de route door zoveel mogelijk dorpen en buurtschappen ging.

Onderweg waren dorpshuizen, cafés en kerken zoveel mogelijk geopend en was er muziek of ander entertainment. Er was dus volop vermaak onderweg en op meerdere plekken waren rustpunten om iets te eten en te drinken, waardoor het voor de wandelaars een echte belevingstocht werd.