Provincie en gemeenten leggen onenigheid over woningbouw bij

Door: Henk van der Veer Algemeen
Provincie en gemeenten leggen onenigheid over woningbouw bij
Provincie en gemeenten leggen onenigheid over woningbouw bij Foto SWF

LEEUWARDEN-De provincie en de vier grote gemeentenamen zijn het eens geworden over nieuwbouwplannen. Waar eerst onenigheid was over het thema huizenbouw, moet er nu een gemeenschappelijk woonplan komen.

Afgelopen dinsdag hebben wethouders van Smallingerland, Heerenveen, Súdwest-Fryslân en Leeuwarden met de Vereniging Friese Gemeenten (VFG) en gedeputeerde Sijbe Knol om tafel gezeten.

Provincie voelde zich gepasseerd

Eerder deze maand presenteerden de vier gemeenten een plan om minimaal 15.000 extra huizen te bouwen. Dat plan overrompelde gedeputeerde Knol. Knol is van mening dat niet alle nieuwe huizen in de provincie maar in de grote plekken moeten komen. Hij was dan ook niet te spreken over het idee. Maar intussen hebben de bestuurders een “open en constructief” gesprek gehad. Volgens de provincie is onderkend dat zowel de bouwopgave in de stadse als de plattelandskernen plaats moet vinden.

Fries wooncongres

Na de zomer organiseren de gemeenten en de provincie samen een Fries wooncongres. Dat zal gaan over volkshuisvesting en de bedoeling is ook dat er een gesprek wordt gevoerd over een Fries woonplan. Wethouder Hein de Haan van Leeuwarden zegt nu dat de gemeenten het belang erkennen van een breder Fries verhaal met “respect voor de verschillende schaalniveaus.” Knol heeft op zijn beurt erkend dat een Fries Stads Netwerk ook voordelen heeft en mogelijk extra geld van het Rijk kan opleveren.

Fryslân moet zo’n 21.000 huizen bouwen voor 2023. De vier gemeenten zeiden eerder zelf 25.000 huizen te kunnen bouwen als de Lelylijn er komt.

Bron: www.omropfryslan.nl