EspecialCare Sneek geeft leerlingen houvast

0

Sneek/ Leeuwarden – Acht weken lang bezocht zorg en leerbedrijf EspecialCare, S.O. (speciaal onderwijs) uit Sneek It Twaluk in Leeuwarden. De leerlingen van S.O. It Twaluk, klas VSO 3 maakte kennis met zorg en leerbedrijf EspecialCare op sportieve, creatieve en muzische wijze.

De special dancers en actors zorgden voor een knallende opening tijdens dit project ‘Better together’ op S.O. It Twaluk. Zo stonden ze midden op het schoolplein te swingen en acteren voor de leerlingen van de school. Daarna volgde de officiële kennismaking in de klas en kwamen ook serieuzere zaken aan bod. Een van de jongeren van EspecialCare vertelt: ‘Als ik niet naar EspecialCare ga, kan ik mijn vrije tijd niet indelen, ik weet niet wat ik moet doen en wordt verdrietig, ga alleen maar slapen, gamen, eten en op mijn telefoon en voel me eenzaam. Van EspecialCare word ik blij’.
Dit is precies de reden waarom docente Jeanet Kooistra en eigenaresse Anneke de Vreeze van EspecialCare met elkaar in contact kwamen. Een van mijn leerlingen kwam na elke weekend zo enthousiast terug op school en vertelde in geuren en kleuren over haar weekend bij EspecialCare. EspecialCare sluit duidelijk aan bij mogelijkheden en interesses van deze doelgroep. Ik dacht hier moeten meer ouders en leerlingen kennis van hebben. Voor veel jongeren met een beperking is het moeilijk om invulling te geven aan vrije tijd. In de klas weten ze precies hoe ‘het’ moet qua sociale vaardigheden, maar in de praktijk blijkt dit lastig.
Jeanet en Anneke sloegen de handen ineen en kwamen met het pilotproject ‘Better together’. Tijdens dit acht weken lang durende project proefde klas VSO 3  letterlijk en figuuurlijk aan het vrijetijdsaanbod van EspecialCare. Er werden diverse workshops aangeboden op het gebied van sport: dans, pound (dit is een nieuwe total body work-out waarbij je beweegt op muziek met drumstokjes) en crossfit. Maar ook creatief: maken van mooie tassen, bodypainten en er werden lekkere cocktails (zonder alcohol uiteraard) gemaakt.
Ook ging de klas met EspecialCare op pad: zo brachten ze een bezoekje aan Omrop Fryslan en waren ze live op radio en tv in het programma Noardewiin van Willem de Vries. De bloemetjes werden ook nog even buiten gezet tijdens de Pubquiz. Het project werd afgesloten met een mooie vlog en een dansoptreden voor de hele school!
Jeanet en Anneke blikken terug op een succesvolle pilot die zeker zal worden voortgezet.  Het mes snijdt hierbij aan twee kanten, de jongeren van EspecialCare ontwikkelen hiermee hun arbeidsvaardigheden doordat ze assisteren tijdens de workshops en midden in de maatschappij staan.
Foto Especial Care

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend