Uniek Jugendstilpand De Gruyter naar de Ratsmodee

0

Sneek 22 augustus 2012 – Hoe is het mogelijk dat Jacques van den Oever, eigenaar van het pand waar voorheen de Hindelooper Kamer in was gevestigd, een nepmonument van de bovenste plank, jaren- en jarenlang strijd heeft moeten voeren om een bouwvergunning te krijgen voor zijn historische pijpelade met geen enkele monumentale waarde, voorzien van zogenaamde eeuwenoude tegeltableau’s die in werkelijkheid de veertig jaar niet halen, terwijl een schitterend Jugendstilpand aan de Nauwe Burgstraat naar de Ratsmodee wordt ‘gejakkerd’.

Wat een binnenstad mooi maakt, uniek: herenhuizen in Amsterdamse school stijl, een paar unieke jugendstilpanden, mooie trap- en/of klokgevels. Daar moet je trots op zijn en dat moet je koesteren. Hoe kan het gebeuren dat de eigenaars van dergelijke panden toestemming krijgen om deze panden van een moderne systeempui te voorzien. Dat is eerder gebeurd met het pand waar heel vroeger Yme Bakker in was gevestigd. Prachtige diepe etalages, passend bij de Amsterdamse school stijl moesten met de komst van Etos (Onderdeel van Ahold Vastgoed) plaats maken voor verkoopvloeroppervlak. Kijk eens omhoog en herken de Amsterdamse school stijl, de Berlage invloeden in het siermetselwerk. Doodzonde dat dat in de pui weg is gemoderniseerd.

Snoepje van de week

En precies hetzelfde gebeurt met het pand waar vroeger in de Nauwe Burgstraat ‘de Gruyter’ in was gevestigd, bekend van zijn Snoepje van de Week (zie ook de weblog van Henk van der Veer gisteren over dit onderwerp). Een pand met prachtige geglazuurde elementen. In plaats van deze gevel te bedekken met een systeempui en daarmee te degraderen tot op zijn best een fantasieloze middelmatigheid, zou de geschandaliseerde gevel er achter in ere moeten worden hersteld. Dan zit je pas echt op een A-lokatie en ben je als winkel zelf  ‘Het snoepje van de week’ .

Waar was Hûs en Hiem, welstandsadvisering en monumentenzorg, toen we ze nodig hadden?  Waarom is eigenlijk überhaupt dit pand geen rijks- , gemeentelijk of stadsmonument?

Wim Walda

Bovenste foto : Zoals het wordt: eenduidig en middelmatig (foto Wim Walda – klik voor vergroting) en de foto daaronder van Henk van der Veer geeft een beeld hoe het had kunnen worden – een echt snoepje van de week.

 

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend