Aansprakelijk gesteld als bedrijf: wie betaalt er?

In bedrijf
Afbeelding

Je ontvangt opeens een brief: een brief met een aansprakelijkstelling erin. De schade die jouw bedrijf heeft veroorzaakt aan een ander, moet worden vergoed. Het duizelt je al van het bedrag waar het om gaat. Als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt, kun je er een stuk geruster op zijn dat alles goed komt. Maar als je er geen hebt, zit je met een groot probleem. Deze situatie wil je zeker voorkomen.

Werknemer maakt een fout: jij bent verantwoordelijk

Heeft jouw werknemer schade veroorzaakt onder werktijd? Dan houdt dat in dat jij in beginsel aansprakelijk bent voor deze schade, als werkgever. De aansprakelijkheid kan vervallen wanneer je kunt aantonen dat je hebt voldaan aan je zorgplicht, of wanneer de werknemer opzettelijk roekeloos is geweest. Op dit laatste rust wel een zware bewijslast Heb je aansprakelijkheidsverzekeringen? Dan hoef je je nergens zorgen over te maken, want dan is de kans groot dat de schade wordt gedekt door de verzekering.

Wanneer het gaat om een beroepsfout, kan de schade onder de beroepsaansprakelijkheidsverzekering vallen. Deze verzekering sluit je af om schade die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld fouten in een berekening of in een ontwerp, af te dekken. Gaat het om materiële schade of zelfs letselschade die je werknemer veroorzaakt, bijvoorbeeld een kop koffie die over de laptop van de klant wordt gegooid, dan valt dat onder de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Maar hiervoor moet je natuurlijk wel eerst een verzekering hebben afgesloten.

Je bent zzp’er: wie betaalt er?

Hoe zit dat eigenlijk als je zzp’er bent? Daar is de casus een stuk simpeler: je bent (bijna) altijd zelf verantwoordelijk. Je bent immers de enige medewerker van je bedrijf. Als je geen verzekering hebt afgesloten, is de kans groot dat je voor een flinke schadepost komt te staan. Verstandige zzp’ers sluiten daarom een AVB Verzekering ZZP af. Dat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die zich speciaal richt op zzp’ers. Geef je vaak adviezen of werk je met (vertrouwelijke) gegevens? Dan is ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verstandig.

Met deze verzekering dek je je in tegen de schade aan derden. Schade aan jezelf of aan je bedrijf wordt niet gedekt. Voordat je zo’n verzekering afsluit, is het verstandig eerst de voorwaarden te controleren en de premies te vergelijken.